Som om avholdsbevegelsen skulle pushe alkohol..

En kald vinter, den kaldeste på over 30 år, har gitt Ola og Kari historiske strømregninger. Det har vi hatt tidligere også. Jeg husker så inderlig vel at daværende Olje- og energiminister, Einar Stensnæs, i media viste sin ansvarsfølelse og empati ved å si at dette var det ingen grunn til å bekymre seg for. Man skulle bare ta med seg strømregninga på Sosialkontoret. Vel, slik taler en statsråd som har bedre kontakt med Vår Herre enn med velgerne. Det gode mennesket fra Haugalandet er kanskje blandt oss enda, men det er vel lenge siden vi har savnet han.

Nå har Midt-Norge hatt strømpriser som er mere enn 4 ganger “normalen” for årstiden. Ja, jeg vet at Jens helst vil ha oss til å tro at dette skyldes at svenskene har stengt ned deler av sin atomkraftproduksjon slik at vi ikke har kunnet kjøpe så mye fra de som vi ønsker. Men stopp en halv, atomkraft er jo fy-fy her til lands. Men, det er altså greit å kjøpe det fra andre når vi trenger det?

Det som derimot endelig har gitt fullt utslag i Midt-Norge, er den gigantiske utbyggingen av Nyhavnaanlegget på Aukra i Møre og Romsdal. Et anlegg som forbehandler naturgass fra Ormen Lange, før den sendes over til Englands østkyst. Dette anlegget bruker enormt med elektrisitet i sin produksjon av naturgass, som hjelper britene slik at de kan produsere elektrisitet i sine gasskraftverk. Stopp igjen! Gasskraft er jo forurensing av verste slag, er det ikke? Men, det er altså slik at det er helt greit å forurense kloden fra England med norsk gass, men ikke fra Norge?

Jeg har gjennom nærmere 15 år nå, delvis fra innsiden, sett norske politikeres unnfallenhet ovenfor deler av miljøbevegelsen. Gasskraft har ikke vært et positivt element å ha på sin merittliste for politikere på venstresiden, eller sentrum, for den del. Jensemann uttalte for mere enn 10 år siden til Trønderske medier at “det er bare å finne frem spaden”, da man forlangte en avklaring i spørsmålet om gasskraft på Skogn i Nord-Trøndelag. Umiddelbart virket dette positivt for oss som var opptatt av industriutvikling i Norge bassert på teknologi som i andre land får “miljøstempel”. At han mente vi skulle bruke spaden trodde vi bare var mannens bilde på det som ville være nødvendig redskap. Men, han har vel aldri bygget noe som helst selv. For å si det med Erlend Loe; han er en av de som ikke bygde landet. Nei, Jens skal ha seg en stilling i FN etter at vi er lei av han. ” Gjerne noe med miljø og sånt”, tror jeg nok han drømmer når han er lei av Kristin og Liv Signe. Og det er han nok stadig oftere.

Norge har, etter min mening, en hyklersk, statsautorisert dobbeltmoral når det gjelder egen bruk av naturgass til kraftproduksjon. Store deler av vår velferd har i mange år vært betalt av vår eksport av naturgass til andre land, som bruker den til å skaffe sine innbyggere elektrisitet. Og ikke bare sine egne innbyggere. Nei, på samme måte som svenskene selger oss strøm fra atomkraft, selger nederlenderne oss strøm fra naturgass. Norsk sådan.

Jeg har et bilde inni hodet som jeg ikke liker, derfor må det ut: Norges eksport av gass til kraftproduksjon i andre land minner meg om en avholdsmann som tjener seg rik på pushe alkohol på andre. Ekkelt bilde, ikke sant? Hvis du ikke liker det, så hold fast ved det allikevel. Plutselig kommer et nytt valg.

Leave a Reply