Hollandsk psyke og hellige kyr.

Så er vi inne i budsjettkampen nok en gang. Alle gode ønsker bør nå fremmes på en mest mulig effektiv måte. Er man heldig, får man et ras eller lignende som aksentuerer akkurat ens egen (kamp)sak. For eksempel rassikring i Møre og Romsdal. I neste uke kan det være en ny bro til 320 mill for å erstatte ferge for 43 biler i døgnet (ÅDT), økt barnetrygd, makspris for SFO osv , osv. Slik vil det være helt frem til november en gang. Heldigvis er det mye annet som skal skje før den tid. Fotball-VM for eksempel.

Hollansk syke kjenner vi fra det som skjedde i Nederland etter at landet var så uheldig å finne enorme gassforekomster på 1960-tallet. Hollandsk Psyke er mitt eget begrep for hva som skjer oppe i hodet på folk, når generasjoner som ikke har opplevd sitt land før naturresurser eller andre gudegitte tilfeldigheter, har slått ned som et enormt sjekkhefte. Når disse kommer i den alderen da forbruk blir det sentrale i tilværelsen, har de i dag stort sett blitt til badegjester i vår nasjonale pengebinge.

Finanskrisen har gjort dette enda verre for oss her til lands. For å motvirke negative utslag (ja, jeg mener det også finnes positive utslag av finanskrisen) har vi fyrt økonomien med 1000-lapper et par år nå.  Nye skoler, nye veier, nye barnehager har poppet opp i et tempo som er historisk her i landet. Og, vi har allerede klart å venne oss til det nye nivået, slik en venner seg på den nye månedslønna allerede ved annen gangs utbetaling etter en lønnsoppjustering. Og, ikke f…. om vi kan klare oss med mindre.

Jeg blir provosert når jeg leser at Stein Erik Hagen får 180.000 kroner for å spare strøm i sin Oslo-residens. Petter Stordalen skal vel snart bli pappa regner jeg med (den ungen får en leken far) etter at bryllupsfesten til den kledelige kostnad av 20 millioner kroner, er unnagjort. Og Petter kan som alle andre forvente at barnetrygden automatisk kommer inn på kontoen. Betalt av meg og en del andre. Røkke bygger seg bolig på vel 1000 kvadrat med blant annet trimrom, vinkjeller og syv bad, samt garasjeplass til 12 biler! Kjell Inge låner penger han som oss andre, og får refundert 28% av rentene. Denne refusjonen er det du og jeg som bidrar med.

I Adresseavisen for en tid tilbake var det en relativt ung famile som flashet sitt nye bad. Det gamle var, som huset, nå blitt hele 12 år gammelt, og det var helt klart behov for en radikal fornyelse. Familen har to barn på hhv. ti og sju år, og badet måtte av den grunn tilpasses. “Dette har blitt min oase, smilte fruen. De har kostet på seg designfliser i mange ulike sorter, designtoalett fra Alessi…..   Et lite avlukke over toalettet er kledd med spennende fargerike glassfliser. og der sitter en Buddha-statue. Hele badet oser av en eksklusiv spafølelse. De to vannkranene understreker touchen av Asia. Her renner vannet sildrende, hele tiden synlig, som to bekker. Og ender i et lite fossefall i en av to rause og delikate servanter. osv, osv…..”

Fint at de kan ha det slik tenker jeg. Men, ikke like fint når vi andre skal være med å finansiere dette via skatterabatt, makspris på SFO, barnetrygd og så videre. Et gjennomsnittlig bad har idag en pris på ca. 250.000 til 300.000 kroner. Jeg vil anslå at dette “nye” badet har en prislapp på nærmere 400.000.  La oss si at de om 15 år, hvis ikke det blir alt for lenge å vente, bytter ut badet igjen. Da er jo alle i familen 15 år eldre og tilpasninger må nok gjøres. Stilmessig i det minste. Da har denne familien en baderoms(slitasje)kostnad på drøyt 2000 kroner pr MÅNED!! Klart barnetrygden er avgjørende.

“Alle vil ha mere. Og Fanden vil ta flere” var et uttrykk som nok var mere i daglig bruk for noen tiår siden enn i dag. Kanskje vi bør blåse støv av det igjen? Jeg vil herved slakte ei hellig ku. En norsk sådan. Solidaritet betyr ikke likebehandling. Vi må ha mere forskjellsbehandling i dette landet, skal vi klare fremtidens økonomiske utfordringer, som nasjon.

La oss innføre behovsprøving på flere områder. Behovsprøving er meget vanlig når det gjelder forhold som har med helse og alderdom å gjøre. Og, nei, jeg lar meg ikke avfeie med at det blir for vanskelig å finne rettferdige kriterier for tildeling/gradering. Rettferdighet eksisterer ikke, har aldri eksistert, og vil nok heller aldri eksistere.

Vi bør snarest få behovsprøving av barnetrygd, priser i barnehage og for SFO. Rentefradrag for lån bør begrenses oppad til et fornuftig nivå pr. husstand. Det er ingen mening i at Staten (og det er jo oss) skal tilbakebetale 28% av rentene dersom jeg låner penger for å kjøpe meg en råflott bil. Miljøverstingen Hummer er på tilbud akkurat nå,  og det ville være et elegant journalistisk  grep å vise hva  den miljøbevisste Staten bidrar med for at jeg skal realisere min våte drøm.

Skoler råtner ned fordi vi ikke har offentlige penger til vedlikehold, våre foreldre ligger på bøttekott og i korridorer rundt omkring, mens vi skifter ut kjøkken og bad, med penger subsidiert av felleskapet. Vi kan nok ikke fortsette slik!

Leave a Reply