Glede. Hva er nå det?

Som nyhetsnarkoman, ruser jeg meg tidvis på TV2 Nyhetskanalen. Greit nok, selv om det som oftest ikke foregår nok til at dette blir særlig interessant i lengden. “Heldigvis” har vi da reklamen!

Gjennom store deler av våren, og dessverre nå også sommeren, har BMW-reklamen vært så dominerende at jeg har økt batteriforbruket på fjernkontrollen med rundt regnet 35 %. (Hjelp, nå er det BMW-reklame igjen. Jeg må komme meg vekk). For hva presterer ikke reklamen å fortelle oss? Jo, hold deg fast, her kommer det: “GLEDE ER BMW”. Hadde det enda stått at “BMW er glede”, i den forstand at man føler glede ved å kjøre en slik. Selv må jeg innrømme at jeg føler glede bare ved å se på en av deres vellykkede modeller, der den gjerne står feilparkert oppe på fortauet utenfor banken, med nødlysene på . I en BMW er visstnok nødsignalknappen merket med “Verschiedenes” (diverse).  En annen estetisk sett vakker kombinasjon er en blank BMW på fortauet utenfor NAV, akkompagnert av en skrivende parkeringsvakt.

Jeg skal innrømme at jeg er litt sta når det gjelder å etablere motstandskraft mot reklame. Har for eksempel ikke kjøpt en Jaffa-appelsin siden 1967 (!) på grunn av Israels sammenhengende profileringskampanje i Palestina siden den tid. Jeg kommer aldri til å skaffe meg et Tele2-abonnement på grunn av de fordummende reklamene både i privat- og forretningsmarkedet. Slik kunne jeg fortsatt å ramse opp reklamestønst (kanskje lov å skrive “stønt” også nå?), men dagen er alt for fin til å ta den nedturen nå. Men, det lover jeg, jeg kjøper ikke BMW før dette våset slutter.

Glede er noe man føler, for eksempel når Kineserne er på plass igjen, når jeg møter nye mennesker og oppdager at det stemte det at “en fremmed er en venn du enda ikke har møtt”, når kjæresten min sier hun er glad i meg, når en av ungene ringer og spør hvordan jeg har det, eller når de værste smertene omsider har flyttet ut. Akkurat nå er det følelsen av å være tilstede i livet, som gir glede.

Leave a Reply