Ressursforvaltning? 1/?

” Jeg forlanger at hodeløs miljøpolitikk gjøres så uoversiktlig at landets borgere ikke oppdager det. Og da må det gjøres med kløkt. Såååå dumme er vi ikke!

Det er kaldt i landet vårt, særlig i de deler hvor det bor nok folk til at vi kan påkalle andres sympati, og ta i bruk begrep av typen monster, rekord, sjokk, eller noe slikt. Kulda gir meg en god anledning til å kikke inn i peisvarmen og tenke stooore tanker for meg selv. Og, det er ikke bare lystigheter som kommer ut av en slik seanse. Tro meg!

“Vi må begynne et sted”, sier jeg til meg selv “Og hvorfor ikke her?” Vår retriever Tanya ser storøyd på sin matfar og vet vel ikke helt hvor dette bærer, hun heller. Hun tusler bort til yndlingskroken sin og lar far være far.

En ting jeg aldri slutter å undre meg over er dette: Hvordan kan det ha seg at 4,5 millioner mennesker kan tro at de skal redde verden? Er det noe religiøst som ligger bak? Et Herrens utvalgte folk, på en måte. Man den plassen er vel opptatt allerede.  Hvordan kan det ha seg at vi i dette lille landet oppe ved iskanten, kan ha så store tanker om vår egen uovertreffelighet at vi i alt for mange sammenhenger slår oss selv for brystet og hevder at vi vet best? Selv er jeg ikke like skråsikker som mange av våre sentrale politikere på at for eksempel drøyt 310 millioner amerikanere kan være så mye dummere enn oss i miljøspørsmål. Hvordan kan vi så til de grader ha trukket det store loddet som har gitt oss politikere som forvalter den eneste, og fulle sannhet, når det gjelder hvordan vi skal redde kloden? Selv er jeg alt for ydmyk i forhold til hvilken kunnskap, erfaring og ikke minst menneskelig godhet og erfaring som må ligge i en I-nasjon av en slik størrelse, til å avfeie amerikansk miljøpolitikk som gårsdagens.

Men, for å komme tilbake på hovedsporet igjen, det var ikke USA’s miljøpolitikk som var tenkt å være temaet i dag, (ikke er jeg spesielt glad i USA heller, snarere tvert i mot), men vår egen miljøforvaltning. Eller skal vi like godt etablere et nytt ord (tror jeg) miljøforskalting? Å forvalte kommer vel av å valte, som er en motsats til å skalte? Det finnes av en eller grunn ikke noen negativ motpol til å forvalte, på samme måte som ressursforvalting naturlig matcher ressurssløsing. Forvaltning synes defor alltid å være noe positivt. Eller…?

Her må jeg hive innpå en vedkubbe til for at det ikke skal slukne ut i peisen. Sies å være en miljøvennlig løsning til tross for at det bidrar  til at asmatikerne i nærområdet peser litt mere. Har forresten en mistanke om at vedkubben er fra Baltikum. Transportert hit med trailer. Nå kom jeg på hva det heter; fornybar energi. Det var det!

Se der ja, nå er flammene lystige igjen, og Tanya kommer luntende på litt stive ben, og kroer seg på gulvet foran peisen. Tror nesten jeg vrenger litt på et annet ordtak og tenker at “som hunden så herrren”, og bevilger meg en liten druntelur jeg også. Blir nesten overlykkelig når jeg tenker på at fordi jeg nå skal slå av PC’n, så vil et kullkraftverk på kontinentet sette ned farta litt og derfor forurense litt mindre. Slik kan faktisk en liten strekk på sofaen betraktes som et miljøtiltak. Og det beste av alt, i avmaktens tidsalder, er at det føles så godt å kunne påvirke den globale oppvarmingen ved å delta i den store dugnaden som “Erik Solheim” liker å kalle det. Jeg må ha uttalt navnet hans høyt uten å være klar over det, for Tanya gløtter opp på meg og lurer på om ikke det er han med det sjenerte smilet som bruker å snakke så rart på engelsk. Jo, sier jeg, men nå skal vi slappe av litt begge to. Hysj med deg!

( fortsettelse følger, om ikke verden har gått under i mellomtiden)

Leave a Reply