Ressursforvaltning? 2/?

Det ble en litt lang lur på sofaen, men Tanya hadde heldigvis lagt innpå en ny vedkubbe mens jeg sov, så det var et godt temperert stemning i heimen da jeg våknet igjen.  En liten avstikker på naturens vegne, en omgang med kaffetrakteren, og dag ble til natt. Og et par dager til, og her er vi igjen, både Tanya og jeg, klare for nye tankevandringer.

I mellomtiden har Wikileaks-høvdingen blitt buret inn og mange og sterke krefter er satt inn på å kvele virksomheten. Av og til kan sannheten være veldig ubehagelig, for ikke å si farlig. Jens er i Cancun og melder at det ikke ser ut at et eneste land ut over lille Norge vil bidra til å sikre mere regnskog. Han burde vel egentlig ikke vært så overrasket når han så at han var den eneste statslederen fra Vest-Europa som skulle ta turen.  I dag offentliggjorde Riis-Johansen avtalen med svenskene om grønne sertifikater som skal gi oss en haug med strøm til å kjøre inn på de linjene vi ikke har. Og Liv Signe (I am a technology optimist) Navarseta, som for å toppe dagen,  også kunne se at nedleggingen av farlige sykehusavdelinger rundt i landet ikke skulle gjennomføres allikevel. Jaja. Sånn går no dagan!

“Nå sporer du skikkelig av, fatter” grynter Mira. Den blonde av de to på fire melder seg på. “Men det er bedre å spore av enn nå ta en Sjursøya” er blitt hennes slogan, og akkurat her har det vel en viss relevans dersom en ser litt skrått på det. Vel la oss pense oss innpå igjen………

De siste ukenes nyhetsoppslag om fjernvarmen i Oslo, er egnet til å få harmen til å blusse opp i frossen kropp, og det gjør godt. Oslo by har investert nokså tungt i fjernvarmeanlegg de siste årene, og bra er det. (Jeg var i en tidlig fase involvert i disse planene og føler derfor at jeg kan tillate meg å ha ekstra god grunn til å hisse meg opp) Opprinnelige planer tilsa at man i tillegg til søppel også skulle brenne  naturgass for å dekke nødvendig energibehov. Noe senere i planprosessen passet dette selvsagt dårlig med vår politiske elites mantra om at bruk av naturgass øker den globale oppvarmingen. Slikt skal vi jo som kjent ikke bidra til i Norge. Global oppvarming får andre nasjoner ta seg av, og vi leverer gjerne den naturgassen de trenger for å gjennomføre dette. Jeg har sagt det før, men det kan ikke gjentas for ofte: Er det noen andre enn meg som har fantasi nok til å se paralellen med at avholdsfolk skulle tjene seg rike på å produsere og selge sprit til alkoholikere?

Fra tid til annen står representanter for en av miljøorganisasjonene på et supermarked, og ber folk ta matvarene ut av den unødvendige emballasjen før de tar maten med seg hjem.  Vi skaper alt for mye avfall på denne måten, er gjennomgangsmelodien. Enig i det, men samtidig som vi skal knipe inn på avfallsmengden vår, skaper vi problemer for den miljøvennlige energiproduksjonen som bl.a skal erstatte fossilt brensel. Vi skaper med andre ord for lite søppel som kan brennes, slik at kan slippe å bruke strøm, olje eller den fæle gassen. Vi burde derfor kjøpe enda mere unyttige ting som vi kan kaste fort igjen og få kjørt i forbrenningsovnene. Hvis vi nå begynner å bli mere miljøbeviste konsumenter vil fort skape et miljøproblem. Det skulle tatt seg ut!

Nå har jeg fyrt meg opp nok for i dag, hevder Mira den blonde. Kanskje det. “Vi skulle vel egentlig ha klippet noen klør vi?” sier jeg. Jeg har da mine metoder for å sette på plass en obsternasig retriever.  Neste gang skal vi ta turen til Italia, og kanskje en tur til Stockholm. Vi skal ikke se bort fra at vi møter på mafiaen!

(fortsettelse følger, om ikke verden har gått under i mellomtiden)

MIRA!! Hvor pokker ble det av den bikkja?

Leave a Reply