Ressursforvaltning? 3/?

Årets korteste dag nærmer seg, og det er like før småfuglene må bruke landingslys der de forsiktig prøver seg frem mot dagens livberging på materne i hagen. Selv klarer jeg å finne veien til kjøleskapet på autopilot, men ombestemmer meg og lager havregrøt i stedet. Smaker godt hvis man klarer å glemme alternativene for en stund. Dagens avis har mindre nissestoff enn på lenge, og godt er det. Det kan bli nok kos for en stakkar også.

Apropos kos. Tanya har gått lei av ribbe nå. Hun holdt ut lenge synes jeg, selv om hun er en hund etter mat. Ribbe til under 14 kroner kiloen er jo langt under det man betaler for hundefór, og selvsagt måtte vi ta frem stabbursmentaliteten i oss da den såkalte ribbekrigen raste som verst. Hvem sa at vi ikke har hatt krig i Norge på over 60 år?

I fryseren har vi av makelighetshensyn vanskelig for å praktisere FIFO-prinsippet, og i og med at ribbekrigen kom etter taco-krigen, så er vi nå mere i latinomodus her i heimen, julebakst og nissing til tross. Taco står derfor på menyen daglig. Skal vi få plass til tidsriktige fødevarer (lekkert begrep), feks. ribbe, må vi jo spise unna slik at vi får plass i det aller kaldeste. Karbonadedeig og kjøttdeig har derfor bokstavelig frest rundt i panner og, selvsagt, etterlatt seg .. Ja, nettopp; søppel. Eller verdifulle råvarer hvis en tar på seg de andre brillene.

Jeg har ikke klart å finne kjøttdeig uten plastbrett, bleie og plastfolie over toppen. Ressurser som etter skylling, kildesortering, lagring, transport til bl.a. Tyskland, lagring , vasking og gjenvinning, kan gjennoppstå som hjul på en kontorstol nær deg. Noe å tenke på neste gang du står og venter hos NAV? Og her kjenner jeg at jeg må sette over kaffen, strømpriser på ca 2,30 til tross.

“Du burde vel se å komme deg tilbake til den røde tråden, hvis du har noen da”,  ytrer Mira forsiktig. Hun har sittet og lest over skulderen min. Synes så tydelig at hun lukter hvitløk i dag også. Må vel prøve å fore henne med litt persille etterpå. Skal hjelpe mot mye. ” Og  når du har funnet igjen tråden, kan du kanskje finne frem kobbelet?” Det er Tanya som melder seg på talelisten. ” Det begynner å boble i ørene her, nemlig!” Jaja, oppfattet.  Hvor var vi, eller rettere sagt; hvor var det vi skulle?

Jo, dette sier Oslo kommune om hvordan vi skal håndtere plastavfallet:

Slik gjør du med plastemballasjen før den leveres?

21.09.2009

  • Skyll plastemballasjen i kaldt vann.
  • Bruk gjerne oppvaskbørsten til å fjerne alle rester.
  • Blir ikke plasten ren, bruk restene fra oppvaskvannet – husk børsten.
  • La plasten tørke.
  • Tom og tørr plastemballasje leveres til mottakssted.

Jeg merker meg at de sier vi skal bruke kaldt vann, og “gjerne” bruke oppvaskbørsten. Hvis dette mot formodning ikke er nok, skal man “bruke restene av oppvaskvannet” som da sikkert fortsatt er litt varmt,  og til slutt ” – husk børsten”. Man skal altså ikke ha på seg at man oppfordrer til å bruke varmt vann, kanskje varmet med kullkraft fra Danmark. Men hva gjør vi i praksis? Jeg vet hva jeg gjør!

Ja, og så var det dette med rengjøring da. >Se dette innslaget fra NRK. Klokere nå?

Og hvis du fortsatt virkelig ikke har forstått hvor viktig det er å vaske plastavfallet ditt før det skal ut på tur, kan du jo lese at “Sortering av plast er bortkastet. Det er like greit å bare brenne plasten, mener forskningsleder Annegrete Bruvoll i Statistisk sentralbyrå (SSB)” Lurer på om hun fortsatt har jobb i SSB?

La oss ta på brillene for vidsyn et øyeblikk. Når vi rengjør emballasjen og spyler for eksempel rester av kjøttdeig og blodvann ned i oppvaskkummen, hvor blir det av? Jo, til et renseanlegg, forhåpentligvis, hvor det arbeider noen flittige bakterier som sørger for at disse matrestene “spises opp” og danner, hold deg fast, klimagasser, som på de aller fleste steder brennes i en fakkel. Er vi heldige fungerer fakkelen. Det koster penger det også, og renovasjonsselskap drives ikke alltid på en optimal måte. Det må nok ansettes flere bakterier rundt forbi ,og kråkene som tidligere kunne spise seg feite på dynga, kan nå la seg servere ved nærmeste 7-Eleven, og varme seg på fakkelen. Slik sett så har det vel blitt bedre å være kråke i Norge, eller hva?

Nå har det seg heldigvis slik at ikke alle håndterer sine søppelutfordringer like godt som Ola og Kari. Så mens vi sorterer, vasker i varmtvann, sender det ut på en europaturné  for å få hjul til kontorstoler tilbake, så kjøres søpla i langt de fleste land på dynger slik vi også gjorde inntil nokså nylig. Så også i Napoli, du vet denne italienske byen langt ned mot vristen på den italienske støvelen. Ja , du finner den på kartet om du gidder å se etter. Her har det offentlige, i tett samhandling med mafiaen, rotet det skikkelig til, og dette har medført søppeldynger som bare ligger og godgjør seg under den napolitanske solen.

Nå skal vi, dvs. du og jeg, redde kloden ved å kjøpe dette problemet, transportere det til Oslo og brenne det i fjernvarmeanleggene, fordi her har vi så alt for lite søppel! Og hvis vi blir enda flinkere til å kildesortere vårt søppel ved f.eks. å ta ut plasten slik at denne kan sendes til Tyskland for gjenbruk, ja da må vi hente enda mere søppel for å produsere miljøvennlig energi i Oslo.

Kanskje kan vi  finne en slik løsning for Tromsø og Kirkenes også. Når du først henter søppel i Napoli kan vi jo sikkert finne noe på det Afrikanske kontinent også. Jeg mener bestemt å ha sett mye søppel som bare ligger å slenger i gatene der nede. Helt meningsløs ressurssløsing.  Ja, det minner litt om sentrum i norske byer en søndag formiddag. Tilgangen på søppel burde ikke være noen begrensning for vår hang etter gode miljøløsninger.

Nei pokker! Her må det ut litt steam. Hva tror du Tanya, skal gi gå en tur?

Vent litt! Har du lest helt hit, skal jeg sannelig dele det med deg hva jeg gjør med plastavfallet som rengjøres. En annonse i rikspressen den senere tid sier at det er viktig å rengjøre plasten. (For å illustrere har man avbildet en ketchupflaske :-))  Og, her kommer trumfet; “hvis dette er vanskelig, skal du heller legge den i restavfallet”, avslutter annonsen. Og da blir det lett litt vanskelig for slike som meg. Restavfallet brennes, forhåpentlig lokalt. Mindre transport, mindre forbruk av varmtvann, meno della mafia, og færre trege kontorstoler på NAV. De trenger ikke flere unnskyldninger for saksbehandlingstiden.

(fortsettelse følger, om ikke verden har gått under i mellomtiden)

Leave a Reply