Moro med matte? I dag; kanel.

Jeg har tidligere på denne bloggen påpekt til dels lurvete kunnskaper i matematikk blant journalistene i Adresseavisen.  I dag er det ernæringsfysiolog Tove Drilen som utfordrer mine autokalkulasjoner, og det i selvsamme Adressa.

Temaet Drilen tar for seg denne gang ( Ukeadressa 18.des. 2010) er kanel!

Utgangspunktet for artikkelen er at flere av oss bruker kanel i mange sammenhenger nå i vinterhalvåret. På grøten, i baksten eller som en ekstra smakstilsetning i en varm kopp te. Kanel har hatt litt ekstra fokus de senere år på grunn av sine mange positive effekter rent helsemessig. Rik på antioksidanter, kan hemme  virus, sopp og bakterier, og så videre.

Tidligere i 2010 kom det imidlertid en advarsel fra helsemyndigheten mot for stort forbruk av kanel. Kanelen inneholder stoffet kumarin som kan forårsake leverskader.        Vitenskapskomiteen for mattrygghet anbefaler derfor en maksgrense for daglig inntak for voksne på 1,4 gram kanel. Så langt er det greit å følge Drilens artikkel. Nå kommer den    matematiske utfordringen. Å skulle regne om 1,4 gram til “husholdningsmålet” teskjeer.

Og, her kommer direkte sitat fra artikkkelen:

“Overført til husholdningsmål betyr dette (altså 1,4 gram. min anmerkning) at voksne kan tåle opptil én-to teskjeer med kanel daglig (1 teskje= ca. 2,7 gram), mens de mindre barna tåler langt mindre enn dette.”

Så her er vi ved saken kjerne. Et maksimalt inntak på 1, 4 gram utgjør 1-2 teskjeer, fordi én teskje er ca. 2,7 gram.

Flere enn meg som har problemer med å sette  noe annet enn et 🙁 ved dette regnestykket?

Håper farmasøytene har en annen lærebok i praktiske regneferdigheter!!

6 thoughts on “Moro med matte? I dag; kanel.”

 1. Litt sent, men bedre enn aldri?
  Jeg skrev en epost til ernæringsfysiologen for å påpeke det jeg oppfatter som feil i artikkelen:

  Hei.
  Jeg er en trofast leser av dine artikler om mat og ernæring i ukeadressa. Sist lørdags artikkel om kanel var meget relevant. Jeg lurer imidlertid på hvordan du har kommet frem til beregningen av anbefalt grense for inntak for vokse, som du har satt lik ” én – to teskjeer med kanel daglig”

  Med en grense på 1,4 gram pr. dag, og med utgangspunkt i at ” (1 teskje= 2,7 gram)” har jeg problemer med omregningen. Kanskje du kan hjelpe meg?

  Selv vil jeg tro at du ikke skal ta mere enn ca. en halv teskje daglig, dvs fra 1/2 til 1/4 av det du anbefaler i artikkkelen.

  God jul og pass på at du ikke tar for mye kanel. Hører gjerne fra deg.

  Willy

 2. Og noen dager senere kom det et svar:

  Hei, og takk for tilbakemelding ;o)

  Det er tydelig at det av og til litt fort i svingene, du har helt rett i at voksne tåler opptil 1,4 gram = en halv teskje med kanel om dagen (eller 1,9 dl kanelbasert te), dersom 1 ts veier 2,7 gram. Dette er en grunnleggende regnefeil.

  Men jeg leste også en artikkel (Cinnamon and health, Gruenwald et al, 2010) hvor en ts kanel ble oppgitt som 1,5 gram. Da vil isåfall den riktige mengden bli 0,5-1 ts kanel daglig.
  Prøvde å måle det på min egen kjøkkenvekt, men den måler dessverre ikke desimaler.
  Men dersom vi holder oss litt i underkant av 1 ts om dagen er vi på den sikre siden…

  Takk igjen for tilbakemelding!
  Godt nyttår.

  Mvh Tove Drilen

 3. Javel? Skal en ernæringsfysiolog, med fast spalte i Ukeadressa, kunne skrive så grunnleggende feil med hensyn til det maksimale inntaket av kanel når hele oppslaget er en advarsel mot å spise for my av dette?
  En ny epost ble sendt:

  Takk selv.

  Jeg ville, hvis jeg var deg, sørget for en korreksjon i ukeadressa, ikke minst fordi regnefeilen er så grov.

  Godt nytt år til deg også.

  Willy

 4. Og nok et svar ankom:

  Jeg har sendt innspillet og min korreksjon videre til redaktør Anne Marit Dahl, så regner jeg med at det kommer på trykk neste mulige utgave.

  Takk igjen for din rettelse.

  Mvh Tove

 5. Vel. Pr idag kan ikke jeg se at avisen har tatt inn noen korreksjon.

  Så er det kanskje ikke så farlig da at en av våre største regionaviser går ut og advarer oss mot å spise for mye kanel fordi dette kan gi leverskader, og feilinformerer oss slik at det maksimale inntaket blir 2 til 4 ganger høyere enn anbefalt øvre grense?

  Vi kan vel vente litt til. Kanskje vil det gå i den store glemmeboka?

Leave a Reply