Angrep er det beste forsvar!

Hun nikket bare og tygde videre. Jeg hadde bare ment å være trivelig der jeg sto og trykte i kø for å slippe inn på toalettet. Hun, på sin side, satt der nede ved alle metallskapene og boksene fremme i pantryet, og forsøkte å få seg litt matro. Ikke mye glamour i flyvertinneyrket når en ser nærmere etter.

Heldigvis var mannen før meg i køen ikke av de løs”slupne”, så han trengte sin tid der inne, og vi, vi fikk en liten prat. Vi hadde vært 2 timer forsinket fra Gardermoen på grunn av snøvær, og nå nærmet vi oss Las Palmas, og det var da mitt forløsende ” godt med en pause”, fikk oss i gang. ”Åtte timer arbeidsdag så langt” kunne hun fortelle. ”En liten pause etter landing da?”, forsøkte jeg trøstende. ”Liten, er ordet” sa hun. ”Én time til å tømme flyet for søppel, få inn nye forsyninger, ta smilende i mot nye passasjerer, og så er vi i gang igjen. Går alt etter planen, er jeg hjemme i seng om cirka 10-11 timer” smilte hun tappert.

”Høres ut som en slitsom dag. Hvor mange år klarer en et slikt kjør?” Jeg kunne ikke la være å spørre. ”Ikke så mange flere nå. Bare vi ikke får sykdomstilfeller på veien hjem nå, så går det vel greit. Å måtte løpe til med hjertestarter og holde fortvilte pårørende unna veien, er en prøvelse. Det samme gjelder jo forøvrig krakilske passasjerer!” Jeg forstod at noen turer kunne være helt annerledes enn denne.

”Og de to som sitter bak den døra der. Er de våkne?” Jeg pekte mot cockpit-døra. ”Mener jeg så et oppslag om at de sovnet av under flyging på grunn av lange dager”.” Ja, de slipper jo passasjerene, men de har en del andre ting å forholde seg til”.

Hun smilte ekstra pent til meg, syntes jeg selv, da jeg sa “takk for turen”, og ikke bare slengte ut det sedvanlige ”ha det”, før jeg gikk ut under en høy himmel.

Kirurgen ved sykehuset i Ålesund, som var lørdagsgjest i Dagsrevyen, hadde et kamerateam i helene gjennom sin arbeidsdag som varte 18 (!) timer. En dag og en natt som bød på en utfordrende barnefødsel, en operasjon, og ellers de oppgaver som hørte hverdagen til. Mat ble typisk inntatt i korridorene hastende på vei til eller fra noen som trengte henne. Problemfritt synes Helse-Norge. Hun tilhører en yrkesgruppe som etter eget ønske(!), har rett til å arbeide så lange vakter.

Verken flyvertene, flygerne eller legene var Adecco-ansatte. Da hadde det nok blitt bredere oppslag. Det er tiden for dette nå. Et kommunevalg hvor mye tyder på at mange kommuner kan ende opp med konservativt flertall, nærmer seg raskere enn vi kan uttale monstermaster eller månelanding.

Hva er det som er så galt i Adeccosaken? Svenske helsearbeidere arbeider lange vakter, og tar ekstravakter, når de først er her i landet. Når de har fri vil de gjerne være sammen med sine hjemme i Sverige. De får ikke overtidsbetalt, men de ser jo ikke på dette som overtid! De vil jobbe så mye som mulig.

Det egentlige problemet er Arbeidsmijøloven som trenger en tilpasning til den tid den skal virke i. Skulle helsearbeidere fra Sverige ikke få lov til å ta en ekstravakt, kan de jo heller ta en jobb nummer to på kafé, eller kanskje de skulle jobbe med å skala bananer. Et slikt tilfelle vil Arbeidsmiljøloven ikke sette en stopper for. At leger og mannskapet om bord i flyet arbeider 18 timer i strekk er tilsynelatende heller ikke noe problem.

At forholdene ved Ammerudlunden dukket opp som lyn fra en klar politisk himmel akkurat passe lenge før VM skulle ta av i den samme byen, er ikke mindre enn et politisk kommunikasjonsgrep mange av oss ser, men som ikke ses av majoriteten av alle som vil bli innvilget en stemmeseddel i hånden i september. Forholdene ved Ammerudlunden var godt kjent og varslet internt i LO, allerede i juni 2010! Men LO fant ut at dette er en alt for god melding til at man skulle ta et ansvarlig grep med en gang. Et grep for å holde i hevd resultatet av en av sine viktigste fanesaker, Abeidsmiljøloven. Nei, denne saken måtte man gjemme til den kunne få en større sprengkraft så kunne heller loven brytes i mellomtiden. Politiske mål fremfor arbeiderettigheter.

En nabo av meg arbeider som vernepleier i kommunen. I 67 % stilling. ”Hvorfor?” spurte jeg en dag. ”Fordi kommunen på den måten kan slippe å betale oss overtid når vi må steppe inn ved fravær osv. Lettere å få turnusene til å gå opp, er den offisielle forklaringen” sa han med et sukk.

Så der er vi, offentlig eller privat aktør trenger ikke å bety den store forskjellen. Frykten kan vi imidlertid spille på. Denne gang er det ikke like mye overbevisningskraft i ordet finanskrise.

God valgkamp!

Leave a Reply