Ferierefleksjoner 7: Min bestefar, kunst, fjellklatrere og kaffe cortado – Henningsvær

Min morfar, som var født sånn sirka ved forrige århundreskifte, rodde, og da mener jeg virkelig RODDE, Lofotfiske. Han brukte å fortelle om livet i Henningsvær, som var den faste basen i Lofoten den gang.

Henningsvær i dag, kan fremvise opptil flere fiskebåter, men enda flere klatrere. Den norske klatreskolen (jeg visste ikke engang at noe slikt eksisterte), holder til nettopp i Henningsvær, i en bygning hvor jeg kan se for meg at fiskere var innlosjert den gang livet var hardt, men uunngåelig, for en ungdom fra Helgeland.

Det slår meg som et paradoks at både datidens brukere, og brukere av i dag, har noen fellestrekk. Sure strømper som skal vaskes og luftes, og verkende muskler. Før ut av ren nødvendighet, i dag ut av eventyrlyst.

I Henningsvær i dag, er det lettere å få tak i en god kaffe cortado enn fersk fisk. Du hører flere unge med klingende Bærumsdialekt enn med syngende nordlandsdialekt, og rastafletter og antrekk fra Lowe Alpin har erstattet kasjetthuva og dongerytrøya.

Telegrafen og misjonskafeen som det var utenkelig å klare seg uten hvis en skulle fortelle de der hjemme at ”jau, det står te liv”, eller få seg et måltid uten “fesk”, tilbyr i dag fotsoneterapi og italiensk is.

Ved moloen står det en maler og foreviger Henningsvær, mens han samtidig prøver å skape en illusjon av kunst og tidligere tider,

IMG_1611

På den gamle brannstasjonen har Mr.Hmm? vært på ferde. Kunst her også.

Den gamle bnstasjonen

Apropos kunst. Kunsten å ”se det store i det små”, synes ikke helt til stede på den røde telefonkiosken, som det sannelig er lenge jeg så et eksemplar av sist.

Telenor må nok få Baksås en tur oppover å ta tak. Sikkert godt for han å få se noe annet enn Fornebu. Vet ikke hva som er verst. En tidligere flyplass uten fly, eller et tidligere fiskevær uten fisk?

Telefonkiosk

Men kunsten å få forbipasserende til å le, og ta opp kameraet for en liten forevigelse var også tilstede:

No parking

For ikke forglemme “kunsten å oppbevare alpinski utenfor sessongen”