Vi står han vel av ?

November har allerede kloret seg fast i sjela. For et par dager siden opplevde jeg at en facebook-venn meldte at hun nå var ferdig med alle julegavene, og jeg kunne ikke dy meg uten å kommentrere at du verden så treg hun var. Selv var jeg ferdig med 2012-gavene. Jeg må like godt først som sist innrømme at jeg bløffer en masse på facebook. Hvem kan vel med hånda på nyret si at de ikke gjør det? Men, egentlig var det ikke uten et snev av sannhet der forresten. For en som synes toppen av november-desemberglede er å unngå kjøpesentre, har julegavepeset lenge dreid seg om å foreta noen tastetrykk i nettbanken. Ja, hadde det ikke vært for det stadig tilbakevendende “er det noen snille barn her?”, som burde medføre at man årlig foretar en liten vurdering av om dette fortsatt er tilfelle, ville jeg nok være troende til å kunne sette dette på faste årlige overføringer. Og med landets solide økonomiske situasjon, med lav inflasjon som følge, hadde man egentlig bare kunnet ha en varsling i kalenderen om å justere de overførte beløpene hvert femte år eller så. Som dere forstår, juleforberedelser står sentralt i min tilværelse.

Som sagt, november er godt i gang, og en kan allerede merke lønningsdagens magnetfelt bli sterke og sterkere. Dagslyset begynner å nærme seg årets minimum, Hafslund har i følge tabloidene varslet en prisøkning på over 50%, og nordmenn blir lettere oppskjørtet. Ingen ting opprører nordmenn mere enn prosentuelle økninger, som lett blir litt monsteraktige når utgangsprisen er som lavest. Slik sett hadde det nesten vært bedre for folkehelsa om prisen allerede var høy.

En fattig trøst får være at det nå blir enklere “å regne hjem” som det heter på blårussens stammespråk, det vil si finne den lønnsomheten man var forespeilet i den investeringen man gjorde i varmepumpe da prisene var skyhøye. Og hvis du skulle lure på om jeg er en av de som har gjort dette, er svaret nei. Økonomen i meg har aldri funnet at det kan bli en lønnsom innvestering. Til det har vi et hus som er slik inndelt at vi ikke må varme opp hele palasset til enhver tid, og den teknologiske utviklingen antar jeg går så raskt at en levetid på 10 år nok ikke er så urealistisk. Og la meg skyte inn, før du protesterer, da mener jeg økonomisk levetid.

Sannelig skal vi få en ny miljøutfordring når alle varmepumpene, som i praksis har ført til at strømforbruket har økt, skal skrotes igjen.

(og her spiller ikke redigeringsverktøyet på samme lag som meg, slik at jeg må sette inn en adresse manuelt: http://www.aftenposten.no/bolig/article4133055.ece,  sånn i fall du trekker min påstand om økt strømforbruk i tvil)).

Ja, det ble en dobeltparentes ut av det, jeg ser det nå. Nesten slik som et ekstra bredt glis på en mislykket Smiley. Og det passer egentlig nokså bra. Årsaken er at vår kollektive glemsomhet allerede har lagt et barmhjertighetens ullteppe over regjeringen Bondeviks statsstøtte til nettopp slike varmepumper. Min hukommelse forteller meg at dette var den regjeringens eneste tiltak for å få strømforbruket NED. (Tror jeg må hente meg mere kaffe mens fryden over å ha fått til i det minste ett poeng får meg til å krølle tærne inne i luggene…………………)

Hvor var jeg? Jo, kaffepausen  var nok påkrevd. Fikk meg på et vis ned til hverdagen igjen, og jeg begynner å tenke på om jeg skulle ha lagt et bilde til denne epistelen, men tror ikke jeg orker å lete i arkivet i dag. Til det er sola alt for klar og lav. Nei, det får greie seg med mer eller mindre velvalgte ord denne gangen. Ord er viktige, selv om vi lever i en tid hvor det visuelle tar over.

Ta deg tid til en kikk på denne korte, men slående, videosnutten og du vil forstå hva jeg mener. Kos deg med dagen du også. Den kommer aldri tilbake.

http://www.facebook.com/photo.php?v=1862867806359

One thought on “Vi står han vel av ?”

  1. Hummmrer litt….!
    Videosnutten…det er ikke alltid hva du sier som teller, men hvordan….!
    Og som i matematiken…det er ikke alltid at ordenes rekkefølge er likegyldig….!

Leave a Reply