12 druer – for hell og lykke

“When in Rome, do as the romans do” eller “følg skikken der du er” som vi ville sagt på vårt eget, forsømte, språk.

Her under en høyere sol, gjør også vi oss klare til å skifte kalender, og vi gløtter til hva de innfødte gjør på denne årets siste kveld. Derfor har vi kjøpt inn et av de produktene som akkurat i disse dager har en meget fremtredende plass i dagligvarebutikkene, druer.

img_2544

Å spise 12 druer i takt med den siste nedtellingen til 00:00 sies å være en tradisjon som har sitt utspring i en fantastisk druehøst i 1909, hvor myndighetene bestemte at de skulle gi bort en del av druene i forbindelse med nyttår. En annen historie er at druer en gang i tiden var en luksusvare forbeholdt de velbeslåtte. En gruppe radikale ville gjøre narr av disse som viste sin rikdom ved å spise druer i selskapeligheter i sine palasser , og stilte seg opp på gater og torg for å spise druer. De også. 12 druer, i takt med de siste 12 klokkeslag før midnatt.

Uansett den historiske begrunnelsen, det å spise 12 druer på nyttårsaften, har siden blitt en tradisjon i stadig flere deler av Spania    og Latinamerika.

En historie som viser hvor sentralt dette er, er at Nyttårsaften  1989 klarte programleder Marisa Naranjo å rote det til med klokkeslagene under direktesendingen. Spanjolene ble rasende for at de hadde gått glipp av “druesermonien”. Programlederen fikk sparken, og fremdeles er det mange som snakker om fiaskosendingen. Man tuller ikke med spanske tradisjoner.

Når klokka slår sine tolv slag ved inngangen til det nye året, skal vi stå der med våre 12 druer i hånda. For hvert klokkeslag skal vi spise én drue. Da er det vesentlig at de er små og steinfrie. På den måten skal vi, slik som de innfødte, bidra til velstand for oss selv og våre nærmeste, i det kommende året. Kanskje for de som leser denne artikkelen også?

Godt nytt år! ,  eller ¡feliz Año Nuevo a todos! som vi sier her,  hvis vi tar skikken slik den er her.

 

capture

Leave a Reply